Βασικά επιδόματα στη Γερμανία

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ μόνο ονομαστικά σε κάποια βασικά επιδόματα την ύπαρξη των οποίων θα πρέπει να γνωρίζετε εφόσον έρθετε στη Γερμανία. Σε επόμενα άρθρα θα μιλήσω αναλυτικά για το κάθε ένα δίνοντας και ανάλογα link ώστε να δείτε και μόνοι σας τις πληροφορίες σχετικά με αυτά τα επιδόματα.

  • Arbeitslosengeld I και Arbeitslosengeld II: επιδόματα ανεργίας (εφόσον είστε εγγεγραμμένος ως άνεργος και αναζητάτε εργασία)
  • Wohngeld: επίδομα κατοικίας όταν ενοικιάζετε καποιο διαμέρισμα/κατοικία (Mietzuschuss) ή αν είστε ιδιοκτήτης κάποιου διαμερίσματος /κατοικίας (Lastenzuschuss) και έχετε χαμηλό εισόδημα
  • Elterngeld: εφόσον πρέπει να μείνετε εκτός εργασίας για να μεγαλώσετε το παιδί σας (το οποίο φυσικά είναι εγγεγραμμένο στη Γερμανία) δικαιούστε αυτό το επίδομα από το κράτος για το διάστημα αυτό. Το ποσό εξαρτάται από το μισθό που πέρνατε όταν εργαζόσασταν καθώς αποτελεί ποσοστό αυτού ενώ αν δεν εργαζόσασταν δικαιούστε το μικρότερο δυνατό ποσό των 300 ευρώ. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για το πως θα δωθεί αυτό το ποσό από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε αλλά γενικά αφορά τους πρώτους 14 μήνες από τη γέννηση του παιδιού με το ένα γονέα να δικαιούται 12 και τον άλλο 2 μήνες επιδότησης με αποχή από την εργασία. Μειώνοντας το μηνιαίο ποσό μπορεί η διάρκεια του να επεκταθεί. (Μπορώ για παράδειγμα να λάβω 300 ευρώ για 12 μήνες ή 150 ευρώ για 24 μήνες κτλ.)
  • Kindergeld: Με τη γέννηση του παιδιού σας δικαιούστε αυτό το επίδομα μηνιαίως μέχρι το παιδί σας να γίνει 18 ετών ενώ εφόσον σπουδάσει μπορεί να επεκταθεί για λίγα έτη ακόμη. Μπορείτε να το λάβετε είτε ως εφάπαξ μηνιαία καταβολή (αυτή τη στιγμή ανέρχεται περίπου στα 200 ευρώ) είτε ως έκπτωση φόρου στο φορολογητέο εισόδημα σας. Το ποιο από τα δύο συμφέρει περισσότερο εξαρτάται από το εισόδημα σας (η έκπτωση φόρου ευνοεί υψηλότερα εισοδήματα..).
  • Kinderzuschlag: Εφόσον έχετε παιδί και το εισόδημα σας είναι χαμηλό δικαιούστε επιπλέον του βασικού επιδόματος (Kindergeld) και αυτό το πρόσθετο επίδομα.
  • Krankengeld: Εφόσον είστε ασθενής και πρέπει να απουσιάσετε για μεγάλο διάστημα (μεγαλύτερο από 6 εβδομάδες) από την εργασία σας δικαιούστε επίδομα ασθενείας ( για τις πρώτες 6 εβδομάδες ασθενείας/έτος πληρώνεστε κανονικά από τον εργοδότη σας).

Σχολιάστε